Los Glaciares Milli Parkı

Dünyanın Arktik dışı en büyük buz örtüsüne hoş geldiniz…

Dünyanın çok daha soğuk olduğu günlerde, son buzul döneminde(18bin yıl önce) Şili’nin güneyindeki Puerto Montt  dahil olmak üzere çok büyük bir alan buzlarla kaplıymış. Chiloe adası, Şili ve Arjantin’in göller bölgesi ayrıca Tierra del Fuego da bu buz örtüsünün altında kalıyormuş. Senelerce buzların aşındırmasından dolayı bu bölgeler günümüzde bir çok göl, vadi, boğaz ve yarık gibi coğrafi oluşuma sahip. Fakat bu buz tabakasından günümüze sadece 3 parça kalabilmiştir. Bunlar sırasıyla Kuzey Patagonya Buz Tabakası (Northern Patagonian Ice Field – kısaca NPI), Güney Patagonya Buz Tabakası (Southern Patagonian Ice Field – kısaca SPI),  Cordilleira – Darwin Buz Tabakası (Cordilleira – Darwin Ice Field – kısaca CDI) olarak geçiyor.

Bu bölgede görülen buzul tabakaları dünyadaki diğer örneklerinin aksine (Asya ve Avrupa) çok düşük yüksekliklerde bulunuyorlar. Bazı buzullar denizden 300 – 400 metre yükseklikte yer alabilmektedir.

Dünyadaki tüm buzullar gibi bu bölgedeki buzullar da iki önemli rolü bulunuyor. İçme suyu ve dünyanın soğuması konusunda kritik öneme sahip. Rakamlarla bahsedecek olursak;

1Dünyadaki su miktarının yalnızca %3‘lük oranı temiz su kaynağı, geri kalan 97’lik kısım tuzlu su. Bu temiz su kaynağının da %77‘si buz halinde bulunuyor. Geri kalan 27’si yeraltı su kaynağı olarak yer alıyor. Bu sebeple içme suyu açısından kritik öneme sahip.

2İklim regülatörü olarak geçer çünkü, güneş ışığının %45-85 oranında geri yansıttıkları için dünyanın soğuması konusunda kritik öneme sahip.

Kuzey Patagonya Buz Tabakası


Kuzey Patagonya Buz Tabakası, Şili’nin fiyordlar ve buzullar bölgesi olan Aysen’de yer almakta. Bütün buzul tabakası Laguna San Rafael Milli Parkı sınırlarında bulunmakta ve ciddi bir koruma altında. Buna rağmen hızlı bir şekilde geri çekilme yaşıyor. 4200 km2’lik bir alanı kaplayan buz tabakasının 28 adet buzulu (çıkışı) bulunmakta. Bunlardan en büyükleri olan San Rafael ve San Quentin batı çıkışında yer alıyor ve Pasifik okyanusu ile buluşuyor. Geri kalanlar ise nehir ve göllere dökülüyor.

San Rafael buzulu turlar ile ziyaret edilebilmekte. Günlük turlar 200 – 250 USD, 2 gece konaklamalılar ise 600-800 USD arasında fiyatı değişiyor. Fakat bölge genel anlamda ulaşımı zor olduğundan çok ziyaretçi almıyor. Exploradores buzulu üzerinde de buz yürüyüşü yapılabilmekte. Biz ise Şili’de Puerto Rio Tranquillo kasabasındayken buraya geçip geçmemeyi epey düşündük ama tur fiyatları çok yüksek olduğundan ve Arjantin tarafında daha uyguna buzulları görebileceğimiz için bu turları pas geçmiştik.

Fotoğraf: San Rafael Buzulu – SERNATUR

Güney Patagonya Buz Tabakası


Güney Patagonya Buz Tabakası, Şili ve Arjantin toprakları arasında bölünmüş ve yaklaşık 12.200 km2‘lik alanın 9.700 km2‘si Şili’de(%80), 2.500 km2‘si ise Arjantin(%20) topraklarında bulunmaktadır. Bu devasa alan Antartika ve Grönland’dan sonra dünyadaki 3. en büyük buz tabakası olup Şili ve Arjantin’de kurulmuş milli parklar sayesinde koruma altındadır. Bunlar sırasıyla Los Glaciares (Arjantin),  Bernardo O’Higgins (Şili), Torres del Paine (Şili) milli parklarıdır. Bernardo O’Higgins milli parkına kara ulaşımı bulunmuyor bu sebeple milli parkın içerisindeki buzullar sadece deniz yoluyla görülebilmektedir. Diğer iki milli park ise bölgenin en çok ziyaretçi çeken milli parklarıdır.

SPI’da 47 tane büyük buzul ve 100 taneden fazla da küçük buzul bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibi belirttik.

Biz bölgeyi gezerken Arjantin’deki Los Glaciares ve Şili’nin Torres Del Paine milli parklarına girmeyi planlamıştık. Bu sebeple sadece Güney Patagonya Buz Tabakasını görme şansı elde ettik. Buzulları daha çok görme şansı elde ettiğimiz kısım ise Los Glaciares Milli Parkı oldu.

Los Glaciares Milli Parkı


Buzullar Milli Parkı (Los Glaciares Milli Parkı – kısaca LGMP) Arjantin’in Santa Cruz eyaletinde yer almakta. 1937 senesinden itibaren bir milli parka dönüştürülen bu devasa alan 7.500 km2 büyüklüğündedir. İçerisinde barındırdığı önemli büyüklükteki 13 adet buzul, Fitz Roy Masifi dağ sırası, önemli hayvan ve bitki türleri ile hem turistlerin hem maceraseverlerin hem de araştırmacıların ilgi odağıdır. Aynı sebeplerden ötürü LGMP 1981 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.

Bu büyük arazi 3 tip coğrafyaya sahiptir, Yüksek Dağlık Bölge, Patagonya Ormanları ve Stepler. Aynı zamanda çok fazla göle sahip LGMP’de en öne çıkan buzul gölleri Viedma ve Arjantin gölleridir. Arjantin gölü, Arjantin’in en büyük gölü olarak geçmektedir.

Bu devasa alanı yönetmek adına Arjantin Parklar Müdürlüğü, parkı yönetimsel olarak 3 bölüme ayırmıştır. Bölge isimleri kuzeyden güneye Viedma, Centro ve Roca’dır.

Viedma bölümü, Viedma volkanı, Viedma buzulu ve Fitz Roy Masifi dağ sırasını içermektedir. Bu bölgeyi gezmek için El Chalten Kasabası üs olarak kullanılmaktadır. El Chalten ve çevresindeki gezimiz için detaylı yazımız için tıklayınız.


İLGİLİ YAZI: El Chalten


Centro bölgesi parkın en az ziyaret edilen bölgesidir. Bu bölge daha çok step araziden oluşmaktadır. Yaban araziyi keşfetmek isteyenler ve doğa bilimciler tarafından ziyaret edilen bu bölgede herhangi bir yerleşim yoktur.

Roca bölgesi ise parkın en çok ziyaret edilen bölümüdür. Bu bölgeye yakın olan El Calafate kasabası üs olarak kullanılmaktadır. Bu bölge Perito Moreno, Upsala, Spegazzini buzullarına ev sahipliği yapar.  Aynı zamanda bölgedeki tek havalimanı buradadır. El Calafate ve çevresindeki gezimiz için detaylı yazımız için tıklayınız.


İLGİLİ YAZI: El Calafate


Cordilleria – Darwin Buz Tabakası


Cordilleria – Darwin Buz Tabakası ise Şili en güney topraklarında, Tierra Del Fuego’nun dağ zirvelerinde yer almaktadır. 2.500 km2‘lik bir alana sahip bu buz tabakası Alberto Agostini Milli Parkıyla yine koruma altındadır. Bu buz tabakası deniz kenarında yer aldığından neredeyse tüm buzullar denize dökülmektedir. Bazı buzullar dar vadilerden ilerlediği için asılı kalan buzullara da rastlamak mümkün. Fakat milli parka kara yolu bulunmadığından ziyaret etmenin tek yolu deniz yoluyla mümkün olabilir. Fakat şehir ve kasabaya uzak olduğundan tur bulunmuyor. Nitekim biz de ziyaret edemedik.

Romanche Asılı Buzulu

Değerlendirme: 5 / 5.

Bu yazımızı beğendiniz mi? Bir arkadaşınızla paylaşarak yayılmasına yardımcı olursanız çok seviniriz. Ayrıca yazılarımızdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.

Teşekkür ederiz!

Los Glaciares Milli Parkı” için 2 yorum

  1. Geri bildirim: El Calafate

Yorum bırakın

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close