El Calafate

Arjantin’in Buzullara Açılan Kapısı

El Calafate şehri, Arjantin Patagonyası’nın en güneyinde bulunan Santa Cruz eyaletinin en turistik şehri denebilir. Arjantin gölünün güney kenarında bulunan bu şehir, nüfus olarak eyaletin Rio Gallegos ve Caleta Oliva şehirlerinin epey gerisinde. Normalde 20.000 civarında olan nüfus, yaz aylarında 200.000 civarına çıkabiliyormuş.

Tarihi olarak bölgedeki ilk insan izine Tehuelche (Aonikenk) yerlilerinin guanako avcılığı zamanından bıraktıkları mağara boyamalarından rastlanıyor. Güney Amerika’nın İspanyol istilası döneminde bölgeye birkaç macera sever ve kaşif haricinde batılı insanlar gelmemiş. Sonraki dönem ise Arjantin’in 1878 – 1885 yıllarında yürüttüğü Çöl Seferi’yle birlikte bölge tam bir beyaz insan (Huinca) hükmüne girmiş ve bölge yerlileri yurtlarından edilmiş. Zaman içerisinde de yok olmuşlar. Arjantin hükmünde iken bu bölge toprakları, Patagonya’nın bir çok kısmı gibi, özel mülklere bölünerek guanaco ve koyun çiftlikleri kurulmuş ve günümüzde bilinen gaucho kültürünün bu bölgede de yeşermesi sağlanmış. El Calafate şehrinin bulunduğu yer ise bölgede bulunan çiftlik ve toprak sahiplerinin ticari anlamda buluşma noktası haline gelmiş. 1927 senesinde ise El Calafate şehri resmi olarak kurulmuş. 1960’ların sonuna kadar bölgenin ticari merkezi olarak görev yapan şehir. 1970’lerde şehre çok yakında bulunan buzullara turistlerin gelmeye başlamasıyla farklı bir çehreye bürünmüş.

BUZULLAR ve AKTİVİTELER


Günümüzde El Calafate, Los Glaciares Milli Parkı’nın Roca (Güney) sektörüne açılan kapısı. Bu bölüm bir çok önemli buzulun yakından görülebileceği bir alan. Bu sebeple bir çok turizm ajansının kapı ve duvarlarında buzul resimleri görebilirsiniz.

Perito Moreno Buzulu


Şüphesiz ki Perito Moreno buzulu El Calafate’nin incisi. Adını ise Patagonya araştırmacısı Francisco Pascasio Moreno‘dan almış bu buzul deniz seviyesinden sadece 1500 m yükseklikte, ve 250 km2‘lik alanıyla Los Glaciares Milli Parkı’nın 3. büyük buzulu. Milli parkın en büyük buzulu olmasa da şüphesiz en meşhur buzulu. Bunun ardındaki sebep ise dünyadaki en güvenli ve en kolay ulaşılabilir buzullardan biri olması.


İLGİLİ YAZI: Los Glaciares Milli Parkı


Perito Moreno Buzulu Uzaydan Görünüşü

Buzulu görmek için 4 farklı alternatif bulunuyor. Bunlarlardan ilki ve en çok tercih edileni Los Glaciares Milli Parkın’daki seyir terasları ve biz de tercihimizi bu şekilde yaptık. Diğer alternatiflere de daha da ileride değineceğiz. Bir taş atımlık mesafede bulunan bir seyir terasından izleyebilmemiz gerçekten de efsanevi bir tecrübeydi.

Buzul, El Calafate’den 80 km kadar mesafede bulunmakta. Yol gayet keyifliydi; bir yanımızda Arjantin gölü, diğer tarafta Rico körfezi ve karşımızda ise Patagonya zirveleri. Seyir teraslarının bulunduğu Macellan Yarımadası’na giriş için kişi başı 800 ARS (~12 USD) ödedik. Yol üzerinde birkaç adet panaroma noktasından buzulu uzaktan görmek mümkün. Biz aracımızla gitmiştik fakat aracı olmayanlar El Calafate şehrinden taksi tutabilirler (gidiş dönüş yaklaşık 40-50 USD). Ayrıca otobüs ile erişim de mümkün; hemen hemen tüm tur firmaları bunu sağlıyor. Koruma alanına girdikten sonra tüm ziyaretçiler otopark alanından seyir teraslarının bulunduğu alana parkın ücretsiz servis aracıyla çıkarılıyor.

İlk seyir terasına vardığımızda ise şaşkınlıktan küçük dilimizi yutmuştuk. Daha önceden gördüğümüz hiçbir fotoğraf bulunduğumuz anın derinliğini bize aktaramamıştı. Bu noktadan sonra seyir terasları 5 adet ayrı bölüme ayrılmış. Hangisini tercih edeceğiniz size kalmış. Biz kırmızı, turuncu ve mavi bölümdekilerin hepsini yaptık.

Yaklaşık 4 saat kadar bu eşsiz manzaraya karşı vakit geçirdik. Mavinin rotanın en sonunda geldiğiniz otoparka vardığımızdan dolayı dönüşte servis aracını kullanmamıştık.

Perito Moreno buzulu dünyada geri çekilme yaşamayan ender buzullardan. Her gün 1-2 metre kadar ilerliyor, bu sebeple 30-45 dakika aralıklarla buzuldan kopan parçaları görebilmek mümkün. Biz de bunlardan bir kaçını görme şansını yakalamıştık. Yaptığımız ziyarete dair kısa videomuzu aşağıda izleyebilirsiniz.

Moreno Buz Barajı

Perito Moreno buzulunun kendisi bizce bir doğa fenomeni. Fakat bu yetmezmiş gibi 4-5 senede bir Perito Moreno buzulu, Macellan Yarımadasının ucuna yaslanarak Rico Körfezi ve Arjantin gölünün arasında bir bent oluşturuyormuş. Sonrasında Rico körfezinden gelen akıntı buzulun altını oyarak bir buzul köprüsü yaratıyormuş. Bu köprü bir nevi baraj görevi görünce zamanla suyun yükselmesiyle birlikte bu köprü yıkılarak ufak çaplı bir tsunami oluşturmaktaymış. Bu fenomeni gözlemlemek için dünyanın dört bir yanından uzmanlar ve meraklılar bu dönemde El Calafate’ye gelmekteymiş.

Buzul Tekne Turları


Perito Moreno buzulunu tekne ile görmek mümkün, bunun için de Macellan Yarımadası’na girdikten sonra güneyde bulunan Puerto Bajo iskelesinden ya da aracı park ettiğiniz otoparkın oradan teknelerle 1 – 2 saatlik turlara katılabilirsiniz. Bu turlar genelde 20-30 USD civarında.

El Calafate’ye kadar gelmişken başka buzulları da görmek istiyorsanız, bunun için tek şansınız tekne turu. El Calafate‘den Macellan yarımadasına gelirken doğuda kalan Punta Banderas iskelesinden kalkan tekneler/katamaranlar ile Perito Moreno ve Arjantin gölündeki diğer Uppsala, Spegazzini ve O’nelli buzullarını görmek mümkün. Günübirlik bu turlar içeriklerine göre 100-150 USD arasında değişiyor istenirse 2-3 gece konaklamalı cruise gemileri de bulunuyor ama bu noktada fiyatlar 2.000 USD civarına çıkabiliyor. Buzullardaki kırılma yaşanması durumunda tehlike yaşamaması için tekneler buzullara çok yaklaşamıyor. Biz fiyat açısından uygun olmadığından bu tura katılmamıştık.

Buz Yürüyüş (Ice Hike) Turları


Mini Ice ve Big Ice olmak üzere iki rota bulunuyor. Mini tur 1,5 saat buzun üzerinde ve 100-120 USD arasında fiyatları değişirken, büyük tur ise daha zorlayıcı olup buzun üzerinde 3,5 saat kalınıyor ve ücreti 180-200 USD arasında değişiyor. Buzda yürümek için krampon gibi ekipmanlar da temin ediliyor.

Buzul ve Göllerde Kayaking


El Calafate şehri, çevresinde bulunan bir çok yerde kanoyla gezme imkanı sunuyor. Bunların en ünlüleri Perito Moreno buzulu kenarında ve Arjantin Gölünde yapılanlar. Bir çok çeşidi bulunan bu aktivite için fiyatlar da değişiklik gösteriyor. Perito Moreno buzulunun manzarasıyla yapılan kayak turları ise turun içeriğine ve uzunluğuna göre 150-300 USD civarında değişiyor.

DİĞER
GEZİLECEK YERLER ve AKTİVİTELER


El Calafate şehir olarak da güzel ve vakit geçirilebilecek bir yer. Şehrin ana caddesindeki türlü türlü hediyelik eşya mağazaları, müzeleri, patagonya tarzı kafeleri ve restoranları bulunuyor ve hepsi de kısa bir yürüyüş mesafesinde yer almakta. Şehirde geçirecek ekstra bir gününüz var ise aşağıdakiler ilginizi çekebilir.

Reserva Natural Laguna Nimez


Nimez Göleti, El Calafate şehrinde bulunan bir kuş gözlem ve koruma alanı. Dört mevsim boyunca 80’den fazla türün gözlemleme şansı bulunuyor. Kuş fotoğrafçıları için adeta bir cennet. En fazla kuş popülasyonu ve çeşidi ise Eylül – Kasım ayları arasında bulunmaktaymış. Girişi 1000 ARS (~15 USD) olan koruma alanının içerisinde 3 km uzunluğunda bir yürüme rotası bulunuyor.


Gölet yakınlarında bulunan kuş gözlemevleri ise kuşları korkutmadan fotoğraflamanızı sağlamakta. Girişinde dürbün de kiralanabiliyor. Mevsiminden ötürü az sayıda kuş bulunmasından ve de fiyatının biraz fazla olmasından dolayı koruma alanındaki tecrübemizden çok memnun kalmadığımızı söyleyebiliriz. Bunun haricinde ise ne şekilde olduğunu bilmesek de koruma alanına giren iki adet köpeğin çevresindeki kaz benzeri kuşları kovalamasını izlerken epey eğlenmiştik.

Oyuncak Müzesi


Güney Amerika seyahatimizde ilk denk geldiğimiz Oyuncak Müzesi (Museo del Juguete) burasıydı. 1870 – 1970 yılları arasında Arjantin’de kullanılmış oyuncaklar, film posterleri,  fotoğraflar ve okul eşyalarından oluşan 15,000 parçanın sergilendiği müzenin girişi de bir hayli ilginç. Biz bu müzeye girmedik ama girseydik dediklerimizden.

Artesanal Street – La Aldea Los Onomos


Neredeyse her turistik şehirde yer alan Hediyelik Sokağı burası. Toplu turizme yönelik olarak bazı ürünler bulunsa da, vitrindeki bir çok eser el emeği. Hediyelik eşya mağazalarının toplandığı bu küçük sokak şimdiye kadar gördüğümüz en ilginç mimariye sahip. Yer yer teras katı bulunan bu sokakta dolaşmak pek keyifli. Camdan bakmak bile yüzünüze neşe getiriyor. İlginç olanı ise neredeyse her mağazada bulunan gremlin bebeklerdi. Yerel efsaneye göre bu bebeklerin kötü ruhları uzak tuttuğuna inanılıyor.

El Calafate Sahili


El Calafate şehrinin tamamı Arjantin gölü kıyısında kurulu olduğundan yönetim de bunu fırsat bilerek güzel bir sahil şeridi inşa etmiş. Özellikle şehrin batı kısmında yer alan (Laguna Nimez’den sonrası) bölüm türlü heykel ve parklarla bezenmiş. Eşsiz manzaraya karşı bir sabah koşusu ya da (yaz aylarında da havanın 22:00 civarı karardığı düşünülürse) akşam yürüyüşü için güzel bir yer. Ayrıca bu yürüyüş esnasında flamingo sürüsüne denk gelmeniz de olası.

Fotoğraf: Deensel

Glaciarium


Bu müze El Calafate’nin merkezinden 7-8 kilometre kadar dışarıda yer alıyor. 2500 m²’den oluşan bu yapı, 2011 yılında hizmete açılmış. Buzullar, buz tabakaları ve bölgenin keşfi gibi konularda gösterimler bulunmakta. Ayrıca bir buz barı da bulunuyor. Bizim pek ilgimizi çekmese de meraklıları ve çocuklar için güzel olabilir.

Fotoğraf: atlasobscura

Punta Walichu


Walichu burnu olarak Türkçeye geçen bu yerde 4000 yıl önce Tehuelche yerlilerinden kalma mağara süslemeleri bulunuyor. Bölgenin tarihi açısından önemli bir yere sahip bu arkeolojik alan El Calafate’den 8-9 km kadar mesafede bulunmakta.

Fotoğraf: calafatetravel.com

4×4 Turları


Buzul ve su sporlarından geriye kalan vakitte isterseniz El Calafate ve çevresini 4×4’lerle gezme turlarına katılabilirsiniz. El Calafate’yi tepeden gören Huyliche zirvesine 4x4lerle çıkılan bu turlar genelde ATV, Dağ Bisikleti veya at binme etkinliğiyle birleştirilerek yapılıyor. Tercihinize göre fiyatları değişiyor.

Fotoğraf: todocalafate.com

Estancias – Çiftlikler


El Calafate’de bir diğer alternatifte Patagonya çiftliklerini ziyaret etmek. Aslında tüm Patagonya coğrafyasına yayılmış olan çiftliklerin bir çoğu günü birlik turist ziyaretine açık. Bazıları gece konaklama imkanı da sunmakta. Fakat El Calafate’de bu çiftlikleri ziyaret etmek hem lojistik açıdan hem de dil bariyerine takılmamak açısından daha mantıklı. En tercih edilenleri ise Estancia Cristina, Estancia 25 Mayo, Estancia El Galpon ve Estancia Nipebo Aike sayılabilir. Est. Cristina’nın Uppsala buzulunun kıyısında yeri itibari ile öne çıktığını söylemeliyiz.

Fotoğraf: Estancia Cristina – best-tourpatagonia.com

NEREDE? NE YENİR?


El Calafate altyapı olarak bir çok restoran çeşidi imkanı sunuyor. Öne çıkan ise Arjantin’in yerel parilla mekanları. Diğer şehirlere göre biraz daha pahalı. Bu sebeple marketten alıp hostelde yemek yapmak fiyat açısından faydalı olabilir. Biz daha önce aldığımız tavsiyeler ve de hostelimiz mutfak imkanının kısıtlı olması sebebiyle dışarıda da yemek yedik. Biz de gittiğimiz yerleri kısaca yazalım dedik.

Patagonia Brewery

Bu restoran ünlü Arjantin bira markasının açtığı bir restobar zinciri. İlk vardığımız gün öğle vaktinde hızlı bir yemek için girdiğimiz mekandan  memnun ayrıldık. İki kişi için 2000 ARS (~29 USD)

Parilla La Marca

Bu restoran yerel bir aile işletmesi. Adından da anlaşılacağı üzere bir et restoranı. Arjantinlilerin akşam 21:00 gibi yemeğe oturduğunu düşünürsek erken saatte gitmiş olmamıza rağmen restoranda zor masa bulduk. İki kişi için 2150 ARS (~30 USD) ödediğimiz mekandan genel anlamda memnun kaldık fakat etler biraz kuru gibiydi.

Acuarela Dondurmacısı

Akşam şehri turlarken gözümüze çarpan bu dondurmacının içerisi tıklım tıklımdı. Biz de merak edip alalım dedik. Tadı gayet güzel olan dondurmaların en ilginç yanı ise ters koni şeklinde uzatılarak verilmesiydi. 2 külah dondurmaya 380 ARS (~5.5 USD) ödedik.

ULAŞIM – KONAKLAMA


Küçük bir şehir olmasına rağmen ulaşım altyapısı olarak gelişmiş. Santa Cruz eyaletinin batısındaki tek havalimanı burada bulunmakta. Buradan Arjantin’in bir çok şehri ile Şili’nin Puerto Natales şehrine günlük olarak uçuş bulunuyor.  Ayrıca şehre bir çok yerden gelen otobüs hatları da bulunmakta. Bu bölgede bulunan diğer önemli yerleri düşünecek olursak (El Chalten – El Calafate – Torres Del Paine ve Puerto Natales) Puerto Natales ile birlikte ana ulaşım üssü görevini üstleniyor.


İLGİLİ YAZI: El Chalten


El Chalten gibi El Calafate’de de konaklama fiyatları biraz fazla. Biz kalacak yerleri son anda ayarladığımız için ucuz bir yer pek bulamadık fakat önceden ayarlamak faydalı olacaktır. Biz Hostel Elal’da 3 gece kaldık ve özel odanın geceliğine 38 USD gibi bir fiyat ödedik. Hostel kötü değildi fakat tekrar gitsek başka yerleri tercih edebiliriz.

NEYİ FARKLI YAPARDIK?


El Calafate’ye vardığımızda bir yandan da bir sonraki Torres Del Paine milli parkında yapacağımız günübirlik yürüyüşü de düşünüyorduk. El Chalten’deki yürüyüşlerimizde havanın kapalı olması ne yazık ki bu konuda bizi biraz daha tedbirli olmaya itmişti ve hava tahminlerinde sadece 1 Ocak günü Torres del Paine için hava durumu açıktı. Biz de El Calafate’deki süremizi mecburen 2 gün ile sınırlamıştık. Ayrıca yolculuğun belli dönemlerinde cimriliğimiz tutuyordu. Ne yazık ki El Calafate de böyle bir döneme denk geldi. Neleri farklı yapardık konusuna gelince ise; Perito Moreno buzulunun üstünde yapılan Ice Hike turuna katılırdık. Memnun kalmadığımız Laguna Nimez’i dolaşmak yerine Punta Walichu ya da Oyuncak Müzesi’ni ziyaret ederdik. Ayrıca bir ekstra gün ayırarak bir çiftliği ziyaret ederdik. Ne diyelim artık bir daha ki sefere. 

Değerlendirme: 5 / 5.

Bu yazımızı beğendiniz mi? Bir arkadaşınızla paylaşarak yayılmasına yardımcı olursanız çok seviniriz. Ayrıca yazılarımızdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.

Teşekkür ederiz!

El Calafate” için 3 yorum

Yorum bırakın

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close