Ischigualasto Parkı

Triasik dönemin mirası ilk dinozorların yatığı yer

Ischigualasto ve Talampaya parkları San Juan ve La Rioja eyaletlerinin sınırında, komşu ve aynı coğrafyayı paylaşan iki parktır.

Ischigualasto, eyalet parkı (Parque Provincial Ischigualasto) statüsünde ve San Juan eyaletinde yer alır. Talampaya ise ulusal park statüsündedir (Parque Nacional Talampaya) ve La Rioja eyaletinde yer alır. Parklar coğrafi olarak Colorado dağ sırasıyla ayrılıyor. Ischigualasto parkındaki vadi, aya benzerliği sebebiyle Ay Vadisi de (Valle de Luna) deniyor. Talampaya ise daha açık bir arazi olan Talampaya düzlüğünden oluşuyor. Her iki park da 2000 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Biz Cordoba’dan kuzeye çıkarken yolumuzu uzatarak bu bölgeyi ziyaret etmiştik. Tavsiye üzerine sadece Ischigualasto eyalet parkına uğradık.

Bu park San Juan eyaletinin en önemli parkı diyebiliriz. 62000 hektarlık bu alan önemli arkeolojik ve paleantolojik bir bölge. Öyle ki Triasik dönemdeki (Bildiğimiz dinozorların dönemi Jurassic dönemden öncesi) alt dönemlerin hepsine ait olan jeolojik ve fosil kalıntıların yeryüzünde açık bir şekilde görüldüğü tek yerdir. Bu kadar eski dönemlere ait bir vadide dolaşmak ise gerçekten etkileyici, özellikle coğrafi oluşumlar açısından muazzam. Ayrıca ( uzmanlık alanımız olmasa da) triasik döneme ait bir çok dinozor, memeli sürüngen fosilleri bulunmuş. Bazı fosillerin 230 milyon yıl öncesine uzandığı belirtilmektedir. Ischigualastia, özellikle geç Triasik döneme ait bu hayvanın fosili sadece burada bulunmuş ve yerin ismini almış.

Ischigualasto kelimesi, soyu tükenmiş yerli halk Diaguita tarafından konuşulan Cacán dilinden türetilmiştir ve “ayın aydınlattığı yer” anlamına gelir

Ischigualastia

Bu parka gelesiye kadar Triasik dönem hakkında hiçbir şey bilmeyen biz güzel bilgilerle ayrılmış olduk. Bu dönemdeki bazı canlıları hayal etmek için Buz Devri filmine bakmak yeterli olabilir. Buz Devri’ndeki Scrat karakterinin benzeri 231 M yaşında bir hayvan kalıntısı bu park içerisinde geçen sene bulunmuş. Okumak isteyenler için linki bırakıyoruz.

Parka erişmek ve dolaşmak için tek yol kendi aracınızın olması, parka erişmek için bir toplu taşıma bulunmuyor. Ayrıca parkı dolaşmak için belirlenen saatlerde, gelen ziyaretçiler araçlarıyla bir konvoy oluşturarak parkın içerisindeki rota bir rehber eşliğinde yapılıyor. Parkın içerisinde 5 tane rota bulunuyor, biz ise Geleneksel Gün Rotasını yaptık. Bu rota 40 km uzunluğunda ve duraklamalarla yaklaşık 3 saat sürüyor. Biz vardığımızda 10:30 gibiydi ve 11:00’de bir konvoy olacaktı. Biz de konvoya katılmaya karar verdik. Girişte bulunan müzeyi ise sonrasında ziyaret ettik. Giriş ücreti kişi başı 600 ARS (~ 9$).

Bu parka ait ilginç bir bilgi ise parkta kamp yapılmasına izin verilmesi. Girişteki bir alanı kampçılara ayrılmış. Temiz tuvaletleri ve ufak da olsa bir restoranı da bulunuyor. Herhangi bir yerleşime en az 100 kmde bulunan bu park için kamp da iyi bir seçenek.

Park Rotası

Valle Pintado


Boyalı vadi anlamına gelen Valle Pintado. Bu kuru ortamda yağmur suyu ve rüzgarın oluşturduğu bu vadi rengarenk tepeciklerden güzel bir manzara oluşturuyor. İsmini de bu şekilde hak etmiş.

Concha De Bochas


Tam olarak nasıl oluştuğu bilinmese de ilginç bir manzara.

La Sphynx


Concha de Bochas’ı ziyaret etmek için durulan yerdeki Sifenks rüzgar tarafından şekillendirilmiş.

El Submarino


Yine rüzgar tarafından oluşturulmuş olan denizaltı şekline benzetilen bir kaya. Özellikle öndeki periskopları etkileyici.

Dr. William Sill Müzesi


Bölgede çalışmalar yürütmüş ve parkın bugünkü haline gelmesini sağlamış Fransız Paleantolojist William Sill’in isminin verildiği müzede gerçek bir Ischigualastia fosili görebiliyorsunuz. Ayrıca parkın bir tanıtım filmi de ziyaretçilere izletiliyor.

El Hongo


Yine rüzgar tarafından oluşturulmuş olan mantara benzetilen bir kaya.

Barrancas Colorados


Colorado dağ sırasının oluşturduğu bu kızıl uçurumlar güneşin batışına doğru çok daha güzel dörünüyor. Dönüş yolu bu uçurumların kıyısından olduğu için çok keyifli bir deneyim.

Ischigualasto Müzesi


Parkın girişinde yer alan bu müze, bu alandaki coğrafyayı ve tarihini detaylı şekilde anlatıyor. Triasik döneme ait olan fosilleri ve hayvan replikalarını barındırmakta. Bölgeye ait olan fosillerin bir çoğu günümüzde eyaletin başkenti olan San Juan’da bulunan müzede sergilendiğinden buradaki daha çok replikalar bulunuyor.


Bu yazımızı beğendiniz mi? Bir arkadaşınızla paylaşarak yayılmasına yardımcı olursanız çok seviniriz. Ayrıca yazılarımızdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.

Teşekkür ederiz!

Ischigualasto Parkı” için bir yorum

Yorum bırakın

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close