Colonia del Sacramento’da Bir Gün

Uruguay’ın en eski şehri

Uruguay’ın güneybatısında, Rio de la Plata yarımadasında bulunan bu şehir, ülkenin en eski şehirlerinden birisi. Colonia del Sacramento – kısaca Colonia- yıl boyunca binlerce ziyaretçi alan Uruguay’ın en önemli turistik yerlerinden birisi. Buenos Aires’ten feribot ile sadece bir saat ve Montevideo’dan karayolu ile iki saat uzaklıkta bulunduğundan hem Uruguaylıların hem de Arjantinlilerin uğrak noktası. Buenos Aires’e kadar gitmişken pasaportunuza bir ülke daha eklemek için dahi gidilebilir.

Biz ise bu kadar övgüyle bahsedilen bu tarihi şehri Uruguay’dayken görmemek haksızlık olur diye gitmeye karar vermiştik. Montevideo’dan günübirlik olarak gezmeyi tercih ettik.

Döneminin Güney Amerika’daki İspanya ve Portekiz imparatorluk sınırını oluşturan Rio de Plata nehri aynı zamanda kıtanın içerisine ulaşan önemli bir ticaret yoluymuş. Bu sebeple o günün Brezilya(Portekiz) ve Arjantin(İspanya) sınır çatışmasında avantaj sağlamak ve de nehrin girişinde avantaj elde etmek isteyen Portekizliler, 1680 yılında Colonia Del Sacramento’yu bir ileri karakol olarak kurmuşlar. Tabii böyle stratejik bir karakol zaman içerisinde bir kale ve liman kentine dönüşmüş. Şehir tarihte 10’dan fazla kere el değiştirse de tarihi yapılarını ve dokusunu korumayı başarmış ve 1828 senesinden beri Uruguay’a aittir.

Uruguay bağımsızlığını kazandıktan sonra idari merkez ve ticaret ağı Montevideo’da yer aldığından Colonia sessiz bir taşra kasabası haline gelmiş.

Şehrin haritasının resmedildiği Azulejo

Azulejo, Portekiz ve İspanya’ya has bir seramik çalışmasıdır. Zaman içinde Portekiz kültürü’nün tipik yöntemi olmuştur. Özellikle Portekiz’de kiliselerin iç ve dış cephelerinde, saraylarda, evlerde ve hatta tren ve metro istasyonlarının dekarasyonunda dahi azulejo kullanılmaktadır. Sadece görünüm amaçlı değil, evlerin ısı kontrolünü sağlaması gibi diğer amaçlar için de tercih edilmektedir.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Azulejo

GEZİLECEK YERLER


Şehri öne çıkaran tarihinin yanı sıra eski kale içi denebilecek “Barrio Historico” mahallesi ile kendine gezi destinasyonu olarak yer edindirmiştir.”Barrio Historico” aynı zamanda 1985 senesinden beri UNESCO Dünya mirası listesinde yer almaktadır. Eski kale surlarının ve burçlarının büyük bir kısmı halen ayaktadır.

Colonia’daki her sokak her köşe sizi ayrı ayrı etkilese de şehrin tarihi önemli binaları ise aşağıdaki gibi sayılabilir. Bunların bir tanesi haricinde hepsi “Barrio Historico”da yer almaktadır.

Porton de Campo


Portón de Campo, Portekizliler tarafından inşa edimiş 18. yüzyıldan kalma eski kale kapısıdır. Aynı zamanda önünde asma köprüsü var. Şehri saldırıya karşı koruyan surların bir parçası.

El Faro – Deniz Feneri


17. yüzyıldan kalma bir manastırın kalıntıları üzerinde bulunan güzel deniz feneri, bugün Colonia’nın en ünlü simgelerinden birisi. 1690’larda yapılan San Francisco Manastırı 1704’te bir yangınla harap olmuş. Harabelere 1855 senesinde bir deniz feneri yapılmış. Ücret karşılığında tepesine çıkıp şehrin panoramik manzarasını seyredilebiliyor.

Kale ve Burçlar


Tarihi yarımadayı çevreleyen kale duvar ve burçlarının bulunduğu alanlar aynı zamanda güzel bir yürüyüş yolu. Özellikle şehrin güneyi okyanusa baktığı için daha güzel manzaralar sunuyor. Burçlar ise sırasıyla; Bastion Del Karmen, Bastion San Miguel, Bastion San Pedro ve Bastion Santa Rita olarak geçiyor. Ama en güzeli sanırız Bastion San Pedro. Bu burcun üzerine 1880 senesinde yapılan tiyatro halen kullanılıyor. Güneşin batışını seyretmek için de harika bir nokta.

Plaza Del Armas ve Basilica del Santisimo Sacramento


Şehrin ana meydanı -neredeyse tüm koloni şehirlerinde olduğu gibi- Plaza de Armas her şekilde geçeceğiniz bir yer. İster meydanda gölgelik alanda dinlenin isterseniz yanı başındaki cafe/restoranlarında da vakit geçirebilirsiniz.

Meydanda ayrıca Matriz Kilisesi olarak da bilinen Basilica del Santisimo Sacramento‘yu göreceksiniz. Burası Uruguay’ın en eski kilisesidir. İlk olarak 1680 yılında yapılan kilise, savaşlarla zarar görünce 1810 senesinde tekrar inşa edilmiş.

Arnavut Kaldırımlı Sokaklar ve Koloni Tarzındaki Evler


Burayı çekici kılan kısmı ise şehrin kendisi açık hava müzesi niteliğinde eski arnavut kaldırımlı sokakları, sokaklarında bulunan iyi derecede korunmuş zarif binalarının Portekiz, İspanyol ve postkolonyal mimarisinin güzel karışımı sergilenmektedir. Sadece sokaklarında kaybolurcasına gezmek bile sizde çok farklı etki bırakacaktır.

Calle de los Suspires


Colonia’nın en ünlü sokağı ‘İç Geçirme Sokağı’ olarak isimlendirilmiş. Bu ismi almasının arkasında bir sürü hikaye geçmekte. Onlardan birisi, denizciler şehre geldiğine bu sokaktan geçip gelirlermiş; onları bekleyen insanlar da onları görüp rahatlayıp iç geçirirlermiş. Bir diğer hikaye ise, mahkumların infaz için tepeden aşağıya doğru indikleri caddede son nefesini verdikleri yer olduğu söyleniyor. Hangisi gerçek artık bilmiyoruz. Yolun iki yanındaki evler 250 yaşında ve özel konut veya sanatçı atölyeleri olarak halen kullanılıyor.

Müzeler


Bizce şehrin kendisi açıkhava müzesi niteliğinde olduğundan müzeye girmemiştik. Ancak biraz tarihi hakkında bilgi almak isterseniz en popüler müzeler, İspanyol Müzesi veya Portekiz Müzesi‘ni bulabilirsiniz. Küçük bir yer olmasına rağmen daha bir sürü müzesi bulunmakta. İncelemeniz için linkini bırakıyoruz. Müzelerin çalışma saatlerini de dikkate almayı unutmayın.

Plaza de Toros Real de San Carlos


1761 senesinde inşa edilen eski boğa güreşi stadyumu. Meydandan 6 km uzaklıkta, artık kullanılmasa da ziyarete açık görülebilir.

Ne yenir? Ne içilir? Nerede?


Bocadesanto: Hamburger & Bira için güzel bir mekan. Arka bahçesi de var.

Charco Bistro: Güneşin batışını gören oturma terası ile ünlü.

Barbot: Şehrin en eski bira mekanı.

ULAŞIM


Buenos Aires’ten feribot ile sadece bir saat ve Montevideo’dan karayolu ile iki saat uzaklıkta bulunuyor. Buenos Aires’ten Colonia’ya günlük turlar düzenleyen üç farklı feribot operatörü var ve bunlar: BuquebusSeacat ve Colonia Express. Aracınızla Uruguay’a geçmeyi düşünüyorsanız feribot biraz pahalı kalabilir. Biz karayolundan geçmiştik ancak önce Punta del Este’ye ve sonra Montevideo’dan günübirlik ziyaret etmiştik. Montevideo’dan Colonia’ya otobüsler de kalkmakta.

Şehrin tarihi alanı küçük olduğundan yürüyerek maksimum 2 saatte gezebilirsiniz. İsterseniz scooter veya golf arabalarını da kiralayabilirsiniz.

Fotoğraf: intrepidescape

Bu yazımızı beğendiniz mi? Bir arkadaşınızla paylaşarak yayılmasına yardımcı olursanız çok seviniriz. Ayrıca yazılarımızdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.

Teşekkür ederiz!

Yorum bırakın

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close